Gymnasieskola varnar för drogmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Hedbergska i Sundsvall har skickat ut ett brev till föräldrarna och varnar för missbruk och drogförsäljning bland ungdomarna.

Det är ledningen för Hedbergska (en del av kommunala Sundsvalls gymnasium) som via mejl upplyser föräldrar om att det just nu ”florerar väldigt mycket droger bland ungdomar i Sundsvall.”

– Ja man märker att det är mycket droger bland ungdomar som går här men inte på själva skolan säger Sandra Rana, en av eleverna på Hedbergska.

Varning från polisen

Uppgifterna har framkommit vid de träffar Hedbergska skolans ledning haft med kommunens ungdomsteam och polisen. Enligt uppgift handlar det både om bruk och försäljning.

– Bilden är entydig hur allvarligt det är. Vi tycker det är viktigt att upplysa föräldrarna om att titta efter varningssignaler säger chefen för elevhälsan på Hedbergska, Markus Nordenberg.

Unga barn säljer knark

Polisen har tidigare sagt till SVT nyheter att de märker en kraftig ökning av droganvändning bland ungdomarna i Sundsvall. För några veckor sedan gjorde polisen en razzia mot fem ungdomar, misstänkta för hantering av droger. Och försäljningen går ner i åldrarna.

– Vi ser ungdomar på 14-15 år som säljer droger. Tidigare köpte ungdomarna av äldre langare men idag är det istället många ungdomar som säljer till äldre missbrukare säger Robert gatugård på Sundsvalls kommuns ungdomsteam.

Varningssignaler

Föräldrarna uppmanas också att vara uppmärksamma på sådant som kan, men inte behöver vara, tecken på droganvändning/försäljning. Och man skickar med följande frågor.

•Har ditt barn bytt bekantskapskrets. Har du fått träffa de nya kamraterna?

•Har du uppmärksammat att ditt barn har ett förändrat beteende? Isolerar sig? Håglös och inte speciellt företagsam? Ökad skolfrånvaro?

•Har ditt barn nya kläder eller ”prylar” hemma som du vet att du inte varit med och finansierat? Fråga om det är ditt barns och var de kommer ifrån! Kostnad?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.