Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arrangemanget Forskningsresan går ut på att leta skyddsvärda arter i avverkningsanmälda skogsområden. Hör varför några deltagare tycker att Västernorrland har för liten andel skyddad skog i klippet. Foto: Abdullatif Haj Mohammad/SVT

Oskyddade naturskogar inventeras i västra Medelpad: ”Den biologiska mångfalden går åt pipan”

Publicerad

I skogarna i västra Medelpad har arrangemanget Forskningsresan, som Naturskyddsföreningen och föreningen Skydda Skogen ligger bakom, ägt rum under veckan.

Västernorrland har en för liten andel skyddad skog, menar företrädarna.

– Den biologiska mångfalden går åt pipan, säger Lotta Delin, en av deltagarna.

Ett 50-tal deltagare har under veckan letat skyddsvärda arter av exempelvis lavar, vedsvampar och mossor i skogarna kring Fränsta och Torpshammar.

I skogslänet Västernorrland är bara ett par procent av skogen skyddad. Något som Naturskyddsföreningen och Skydda skogen tycker är alldeles för lite.

Nio procent i riket

Siffran för hela riket är ungefär nio procent, enligt Naturvårdsverket. Drygt 60 procent av Sveriges skyddade skog finns i fjällnära områden.

– Den här veckan har vi varit ute och vandrat i skog som är avverkningsanmäld men där vi sökt skyddsvärda arter. Det kan stoppa avverkning av skog som borde få stå kvar, säger Joakim Karlsson från Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.