På grund av störningarna kan resenärer förvänta sig förseningar meddelar Trafikverket. Foto: SVT

Ovädret: Tågtrafik ställs in i alla riktningar

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket ställer in tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå på grund av ovädret under måndagskvällen.

Även nattavgångarna mot Göteborg och Stockholm kring midnatt har ställts in, plus det tidiga morgontåget mot Östersund och Duved.

– Man planerar att ställa in tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå från klockan 20 i kväll, säger Moa Jansson, kommunikatör vid Trafikverket.

Det kan också bli nödvändigt att leda om nattåg från Stockholm via inlandet.

Snöoväder över Västernorrland

-Det är inte helt klart att det blir så, men vi tittar på det just nu. Och när det gäller trafiken på vägarna vill jag verkligen uppmana till eftertanke, särskilt där klass 3-varning gäller. Där är rådet: ge dig inte ut på vägarna.

Ett dygn framåt

Klass 3-varningen gäller från måndag kväll och ett dygn framåt i Västernorrlands län. SMHI räknar med uppåt 70 centimeter snö och drivbildning som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Vidare finns en klass 2-varning utfärdad för Västerbottenskusten.

-Det är rejäla snömängder som kommer att komma. Och det gäller framförallt nordöstra Medelpad och östra Ångermanland. Där kommer det också att blåsa kraftigt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Även tidigare tåg ställs in

Redan nu kan man läsa på Trafikverkets hemsida att det tåg som avgår 16.01 från Sundsvall till Umeå är inställt på grund av oväder. Det förklaras av att det tåget ska vända och beräknas inte kunna ta sig tillbaka söderut om det kör hela vägen.

Moa Jansson uppmanar resenärerna att hålla sig uppdaterade då tågtrafiken kommer att påverkas av det kraftiga snöfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet