Foto: Robert Pettersson Powermont AB

Över 2000 träd över elledningar i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fortsätter elbolaget Eons arbete med att röja elledningsgator där träd ligger över ledningarna. Och det är ett omfattande arbete som återstår i länet.

– Vi har med helikopter noterat långt över 2000 träd som ligger på eller farligt nära elledningar och som måste tas bort, säger Eons regionchef Lena Berglund i ett pressmeddelande.

Ett 50-tal reparatörer är ute i fält under dagen och tar hjälp av snöskotrar och bandvagnar.

Totalt fyra helikoptrar kommer att vara uppe i luften både för att inspektera och för att röja ledningsgator med hjälp av gripklo och sågklinga. Det flygs bland annat över Matfors och Kovland väster om Sundsvall, Junsele och Graninge i Sollefteå kommun och Ullånger i Kramfors kommun.

Ber om inrapportering

Enligt Eon kommer röjningsarbetet att ta flera veckor i anspråk innan allt är helt åtgärdat.

Elbolaget påminner också om att privatpersoner inte ska gå nära en lågt hängande ledning. Man uppmanar också inrapportering av observationer av lågt hängande ledningar och träd över ledningsgator.

Vid kvart i sjutiden på måndagsmorgonen var endast nio Eonkunder i länet, alla i Kramfors kommun, utan el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer