Foto: TT

Stafettläkare ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Nu är alla landsting och regioner överens om att stoppa beroendet av stafettläkare. En nationell handlingsplan har antagits.

På ett landstingsledningsseminarium på fredagen kom Sveriges 21 landsting och regioner överens om att jobba tillsammans för att bli oberoende av stafettpersonal inom vården. Det är första gången som alla är överens, såväl landstingsdirektörer och regiondirektörer, som politiken.

Alla 21 överens

– Det är det som är det roliga, att alla 21 ställer sig bakom. Den enigheten har inte funnits tidigare och därför finns det förutsättningar att det ska kunna fungera, säger Erik Lövgren (S), landstingsråd i Västernorrland.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Varför det inte gått att få igenom tidigare vet han inte.

– Det kan vara så att Stockholm, Göteborg och Malmö inte har sett problemet på samma sätt, men det börjar nu bli ett patientsäkerhetsproblem i hela landet och då ser man också behovet av att vidta åtgärder.

Samarbete istället för konkurrens

En nationell handlingsplan, som kallas ”Oberoende av inhyrd personal”, antogs under mötet. Den har arbetats fram under ledning av Victoria Sjöbom, landstingets HR-direktör i Västernorrland. Nu ska det tas fram en lokal handlingsplan, med stöd av Sveriges kommuner och landsting.

2015 var kostnaden för stafettpersonal 255 miljoner i Västernorrland. Istället för att fortsätta skena ska kostnaderna minskas genom att regionerna ska samarbeta istället för att konkurrera.

”Realistiskt och möjligt”

– Målet framgent är att bli oberoende av stafettpersonal. Du ska inte ha en organisation som kontinuerligt är bemannad utav bemanningsföretag, utan den måste vara bemannad med ordinarie personal om den ska vara robust och patientsäker. Sedan att det kan komma att användas bemanningsföretag för att klara av toppar eller möta ett tillgänglighetsproblem, så kan det vara, säger Erik Lövgren.

Målet är att vara oberoende av inhyrd personal 2019.

– Om alla 21 är överens är det realistiskt och möjligt, menar Erik Lövgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet