Bakgrunden är att övergreppen mot den lilla flickan kan ha pågått under ett och ett halvt år innan det anmäldes. Fallet har blottlagt flera problem med personlig assistans i hemmet.
Familjen har också en funktionshindrad dotter och hade hjälp av personliga assistenter dygnet runt, men trots att flera assistenter i förhör berättat hur de såg övergreppen mot den lilla flickan dröjde de över ett år med sin polisanmälan.
Assistansbolaget granskas
I dagarna har det aktuella assistansbolaget anmälts till vårdinspektionen, IVO, som ska utreda bolagets lämplighet att bedriva personlig assistans. Enligt socialtjänstlagen hade de personliga assistenterna anmälningsskyldighet och det var det var deras arbetsgivare som ansvarade för att de var medvetna om detta. Om assistansbolaget levde upp till kraven ska nu utredas.
– Vi har fått in en anmälan från Sundsvalls kommun och kommer att granska bolaget som ett led i den löpande lämplighetsprövningen, säger Maria Johagen vid IVO Nord.
Flera familjemedlemmar
Men situationen i familjen var mer komplicerad än så. Bland de nio personliga assistenter som skötte den funktionshindrade flickan var fyra familjemedlemmar. Bland de anställda assistenterna fanns mamman, pappan och två nära släktingar. Mamman var den funktionshindrade flickans vårdnadshavare och därigenom också assistentgruppens arbetsledare. Det var också hon som valt assistansbolag och de assistenter som jobbade i hemmet. Hon hade också möjlighet att när som helst säga upp kontraktet med assistansbolaget och ställa assistenterna utan jobb.
Situationen skapade en rad lojaliteter och beroendeförhållanden i gruppen som kan förklara varför polisanmälan dröjde, och när den väl gjordes så var det de utomstående assistenterna som gick till polisen.
Osunda beroendeförhållanden
Lagen om stöd och service ger de funktionshindrade stor möjlighet att påverka den egna assistansen, men lagstiftaren har också uppmärksammat att det kan uppstå osunda beroendeförhållanden när den som utför assistansen är anhörig och från 1 juli 2013 har vårdinspektionen, IVO, rätt att inspektera assistans som utförs av närstående i hemmet.
Lagen har funnits i ett och ett halvt år, men när vi frågar IVO står det klart att den inte tillämpas. Fem av sex tillsynsregioner meddelar att ingen inspektion genomförts sedan lagen trädde i kraft. Den sjätte regionen, Stockholm, har inte svarat på Mittnytts fråga.
– Lagen är relativt färsk och metoden att inspektera hemma hos någon måste användas med aktsamhet med tanke på den enskildas integritet. I de fall vi får veta att det brister i assistansen eller att någon far illa kan det dock bli aktuellt, uppger Yvonne Swerkersson vid IVO Sydväst i Göteborg.
Noll inspektioner i Nord
Det finns dock en komplikation. Inspektionen måste ske med samtycke med den som ska inspekteras eftersom IVO inte har rätt att tvinga sig in i någons bostad.
Bland de regioner som inte gjort någon inspektion i hemmet återfinns IVO Nord som bland annat har tillsynsansvar i Västernorrland och Jämtland.