Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Elli Masoe är bekymrad och berättar vad hon förväntar sig av regionledningen nu när krisen förvärras. Foto: Anna Beijron/SVT

Överläkaren på kardiologen på Sundsvalls sjukhus om uppsägningarna: ”Det är dränering av kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom sjukvården i regionen ser ut att fördjupas. Efter sommaren har uppsägningarna börjat trilla in. Senast är det 14 sjuksköterskor på kardiologen på Sundsvalls sjukhus som meddelat att de slutar.

– Jag blir ju såklart orolig över den vård vi ska bedriva. Det finns en utbredd uppgivenhet, säger överläkare Elli Masoe på kardiologen.

Under måndagen kom beskedet att 14 sjuksköterskor säger upp sig på kardiologen på Sundsvalls sjukhus. Det är en stor del av den totala styrkan på 42,5 tjänster.

Överläkare Elli Masoe är både bekymrad över vården och ledsen över att förlora arbetskamrater som blivit goda vänner. Hon ger en bild av en avdelning som kämpat i motvind och varit hårt belastad under lång tid.

– Vi har haft en beläggningsgrad på 197 procent. Kardiologen i Sundvall är en av de mest överbelagda avdelningarna nationellt sett.

Förlust av framtidstro

De som nu säger upp sig är enligt Elli ”otroligt stoiska sjuksköterskor” med lång erfarenhet.

– Att de nu säger upp sig betyder verkligen någonting. Det är en förlust av känslan att det någonsin ska bli bättre.

Läget är allvarligt medger tf hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman.

– Det här är bärande delar som säger upp sig så det här är väldigt allvarligt för vår del, konstaterar han. 

Utbredd uppgivenhet

Elli Masoe säger att hon förväntat sig mer av regionledningen. Hon hade önskat att ledningen satt sig ner och haft personliga möten med personalen för att lyssna.

– Framtidstron från ledningen uppåt och neråt saknas. Tilltron till att någon ska kunna förbättra saknas. Det är en utbredd uppgivenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer