Malignt melanom är en tumör i huden som utgår från pigmentbaserade celler som kallas melonocyter. Framför allt är den här typen av hudtumör solorsakad. Den syns som svarta eller väldigt mörkbruna fläckar, de kan vara tunna, tjocka eller inte synas alls.
– Om man hittar dem när dem är väldigt ytliga och tunna då kan man i princip säga att det är väldigt botbart. Man tar bort melanomen. Men ju tjockare de blir ju större risk är det att den har spridit sig i kroppen, och då ökar ju dödligheten från cirka noll till cirka 50-60 procent, om det är en väldigt djupt melanom, säger överläkaren Lena Fagerblom, vid hudmottagningen på Sundsvalls sjukhus.
Ha koll på födelsemärken
Lena Fagerblom rekommenderar därför att ha koll på sina födelsemärken och leverfläckar, att några gånger om året se hur de ser ut för att veta om de har förändrats på kort tid.
– Det man ska titta efter när man kontrollerar sig själv är ju om det är någonting som ändrar färg och om det ändrar storlek väldigt snabbt, om det bara på någon månad blir mycket större åt sidorna eller mycket tjockare på höjden. Eller om det blir sårbildning och blöder kan det vara dags att uppsöka läkare, säger Lena Fagerblom.
Fler män än kvinnor
Under 1990-talet började antalet fall av malignt melanom öka mer hos män än hos kvinnor. Efter 2000-talet var det en tydlig skillnad och det var fler män än kvinnor som fick den farliga hudcancern. Det framgår från Cancercentrums rapport om hudmelanom från oktober 2016, men enligt hudläkaren Lena Fagerblom, finns det inte någon forskning om varför män drabbas mer.
– Man kan misstänka att det är för att männen kanske inte är lika bra på att kontrollera sig själv och kanske inte är lika bra på att smörja in solkräm. Sen kan det även finnas rent biologiska skillnader som man inte vet någonting om, för det är olika debutålder på män och kvinnor, överläkaren Lena Fagerblom, hudmottagningen på Sundsvalls sjukhus.
Rikssnitt på 40 procent
Enligt årsrapporten är norrlänningarna de som drabbas minst av melanom men den norra regionen är trots det sämst på att söka vård i tid. För ungefär hälften av fallen i norr är tumören tjock när den upptäcks, medan rikssnittet ligger på cirka 40 procent.
– Det kan bero på att det finns fler läkare i södra Sverige men det kan också vara så att folk, framför allt män, i glesbygden är vana att inte klaga i onödan, säger Lena Fagerblom.
Under de senaste nästan 30 åren kommer fläckarna på ryggen och bröstet hos män medan melanom hittas ofta på knä och ben hos kvinnor.
– Män går ofta med bar överkropp och kvinnor gillar att sola sina ben, säger Lena Fagerblom.
Skador i cellerna
Melanom kommer oftast efter att en ha bränt sig i solen. Brännskadorna ger i sin tur skador i cellernas DNA.
– Det är bra att undvika de här värsta timmarna mitt på dagen, mellan klockan 11-15, och kanske sitta i skugga de timmarna. Gärna att man har på långarmat på armar och ben så att man får solskydd av kläder. Och smörjer med någon bra solkräm på de delarna som man inte har kläder på. Och det är framför allt för barnen som det är viktigt att skydda från solen.
SVT: Går det att skydda sig med solkräm?
– Det minskar ju risken men man kan ju inte heller säga att det är totalt riskfritt att sola med solkräm så brun utan sol är ju bra om man vill bli brun. Men annars att man tar det väldigt lugnt på sommaren så att man får den där färgen väldigt sakta.