Christer Jonasson, Stig Edfast och Susanne Helsing (numera kanalchef) har alla varit välbekanta lokalradioröster under många år i Västernorrland. Foto: Per-Erik Ström/SVT

P4 fyller 40 – leve lokalradion

Uppdaterad
Publicerad

P4 Västernorrland och sju andra lokalradiostationer fyller 40 år i dag på alla hjärtans dag.

Den 14 februari 1977 är datumet för de allra första sändningarna från Sveriges Radio Västernorrland – numera P4 Västernorrland.

Då benämnt lokalradion och fortfarande huserande i P3 men i lokala ”fönster”. Tio år senare, 1987, fick lokalradion en helt egen kanal – P4.

Först ut

De första lokala sändningarna som gick ut i Sveriges Radio ut var Radio Värmland, Radio Dalarna, Radio Gävleborg, Radio Västernorrland, Radio Jämtland, Radio Västerbotten och Radio Norrbotten som alltså började sina sändningar 14 februari 1977.

Staffan Sandelin som var på besök vid födelsedagskalas i radiohuset på Krönvägen under tisdagen, var radiochef under 1982 till 1992. En spännande tid som innebar att han fick vara med om P4 Västernorrlands födelse.

– Vi gick från att ha varit gästarbetare i P3 till att få en egen kanal, med ansvar att sända från sex på morgonen till sex på kvällen, säger han.

”Åsiktsbubblor breder ut sig”

Den lokala journalistiken är viktigare än nånsin, menar Sveriges radions vd.

– I en tid där åsiktsbubblor breder ut sig, algoritmer styr allt mer av mediekonsumtionen och allt färre journalister finns utanför de stora städerna så står våra lokala kanaler för den så viktiga öppna arenan lokalt, säger Sveriges Radions vd Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

– Hos oss kan tusental röster höras, åsikter brytas och vi spelar också en viktig roll i det lokala kultur- och musiklivet. Den senaste tiden har vi också satsat på att förstärka vår förmåga att granska makten och andra intressenter lokalt, vilket är extremt viktigt för en väl fungerande demokrati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.