Foto: TT

Patient i Sundsvall avled av oupptäckt tuberkulos

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern avled av tuberkulos, trots att hon upprepade gånger sökte vård. Nu anmäler vården ärendet till Inspektionen för vård och omsorg.

Patienten sökte vård på sin hälsocentral 2017. Buken var svullen och ögonvitorna gulfärgade. Remiss skrevs till specialistvården på Sundsvalls sjukhus. Där konstaterade man att kvinnan led av en allvarlig leversjukdom.

Hon gick sedan på regelbundna kontroller på mottagningen på sjukhuset. Samtidigt som hon flera gånger sökte hjälp på hälsocentralen på grund av hosta och utspänd mage. Man bedömde då att det var leversjukdomen som orsakade symptomen.

Patienten blir sämre

Röntgen som gjordes flera månader efter första sjukhusbesöket visade vätska i lungorna och vätskedrivande sattes in.

Efter ytterligare några månader försämrades patienten. När ny röntgen görs upptäcks var i lungsäcken. Ytterligare utredning görs och flera sjukdomstillstånd misstänks, däribland tuberkulos.

Flera brister i vården

Under vårdtiden försämras patienten ytterligare och efter cirka ett år avlider hon. Först då konstateras att hon haft tuberkulos, vilket också är dödsorsaken.

Utredningen som regionen gjort visar på brister i kommunikation, journalsystemets struktur och provtagningsrutiner.

Tydligare rutiner behövs

Bland åtgärderna finns bland annat förtydligade rutiner för konsultation mellan olika verksamheter, förslag på förbättringar i kommande journalsystem samt tydligare provtagningsanvisningar.

Tuberkulos, som också kallas tbc, är en infektionssjukdom som framför allt påverkar lungorna. I flera delar av världen är det en av de vanligaste infektionssjukdomarna, men i Sverige är den ovanlig.

Det finns effektiva läkemedel mot tbc och de flesta brukar bli helt friska med behandling.

Här kan du läsa mer om sjukdomen och om symptom och behandling.  (källa: Vårdguiden 1177)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.