Foto: Arkivbild

Misstänkte pedofilen arbetade med barn – åt socialförvaltningen

Publicerad

Den misstänkte pedofilen har under flera år jobbat med barn på uppdrag av Sundsvalls kommun. Han hade ersättning från kommunen samtidigt som han utsatte en flicka för övergrepp.

De nya uppgifterna om den 60-årige mannen väcker en rad nya frågor om socialtjänsten i Sundsvall.

Den pedofilmisstänkte man som misstänks för en rad grava övergrepp på flickor har under flera år varit kontaktperson för barn i Sundsvalls kommun. Han fick uppdrag som kontaktperson för barn 1998 och har sedan dess fått kontakt med flera pojkar. Enligt socialtjänsten har han inte haft några nya uppdrag sedan 2011.

”Det är riktigt”

När SVT Västernorrland tar kontakt med individ- och familjeutskottets ordförande, Jonas Väst (S), är våra uppgifter nya för honom. Efter att han undersökt med socialtjänsten återkommer han till oss:

– Det är riktigt att han haft ett uppdrag som kontaktperson men enligt de uppgifter jag fått så rör det sig om ett sporadiskt uppdrag, säger Jonas Väst.

Det här innebär att han var kontaktperson för socialtjänsten samtidigt som han begick övergrepp på en flicka i sin närhet. Det innebär också att han tidigare haft uppdrag för socialtjänsten när det 2013 kom in en orosanmälan där han misstänktes vara pedofil. Socialtjänstens utredningen las ner utan polisutredning trots att den innehöll anmärkningsvärda uppgifter om mannens beteende mot flickan.

Lämplighet prövades

Fyra år dessförinnan, 2009, hade kommunen gjort en lämplighetsbedömning av 60-åringen som kontaktperson och funnit honom som lämplig. Mannen som nu åtalats för övergrepp på två flickor har själv uppgett i polisens förundersökning att han vid den här tiden hade ett svårartat missbruksproblem och drack kontinuerligt.

Som kontaktperson för barn har han enligt kommunens hemsida haft de här arbetsuppgifterna.

  • Du träffar barnet eller barnen någon eller några gånger varje månad.
  • Du gör något tillsammans med barnet, till exempel åker till badhuset.
  • Du öppnar ditt hem för en annan person.
  • Du kan vara ett stöd i akuta situationer.
  • Du har kontakt med både barnet, dennes föräldrar och social­tjänsten för att bestämma hur och varför ni ska träffas.

Matchas mot barn

På sin hemsida skriver Sundsvalls kommun att man utreder lämpligheten för dom som ska få uppdraget att vara kontaktperson och att man matchas mot barn som behöver stöd.

Kommunen har betalat kontaktpersonen extra ersättning om barnet sover över. Det framgår av reglementet för kommunens kontaktpersoner.

60-åringens uppdrag som kontaktperson

Visa

Mannen blev kontaktperson 1998. Enligt socialtjänsten har han haft följande uppdrag:

* 1998-1999 var han kontaktperson för en pojke.

* 2003-2004 kontaktperson för en annan pojke.

* 2009 socialtjänsten genomför en lämplighetsprövning av mannen.

* 2008-2011 kontaktperson för en vuxen man enligt LSS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp anmäldes inte

Mer i ämnet