Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen inför trålförbud för att rädda strömmingen. Ett bra första steg – men det räcker inte, menar Per Bolund (MP). I videon berättar Miljöpartisten att han vill se hårdare tag för att rädda fiskelivet. Foto: TT

Bolund (MP) om regeringens trålförbud för att skydda strömmingen: ”Det räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Fiskare längs Norrlandskusten vittnar om allt sämre fångster och menar att det storskaliga fisket med utländska trålare är boven i dramat.

Nu vill Miljöpartiet se stenhårda tag för att rädda strömmingen i Östersjön.

– Regeringen måste driva den här frågan stenhårt på EU-nivå, något som man inte har gjort, säger Per Bolund (MP).

Tillgången på strömming blir sämre och Hans Frölander, lokal fiskare i Västernorrland, tvivlar på att man kommer att kunna leverera tillräckligt med strömming till de lokala surströmmingstillverkarna i år.

Miljöpartiet menar att regeringen måste sätta ned foten och föra frågan på EU-nivå för att rädda strömmingsbestånden och stoppa utfisket.

– Ingen tjänar på att vi utfiskar våra hav. Fiskarna förlorar sina jobb, vi förlorar matfisken som ätits i generationer och haven blir en karg miljö utan liv. Vi måste se till att vi stoppar den här utvecklingen, säger Per Bolund (MP).

Hör Per Bolund i videon om regeringens agerande om trålförbud och varför det inte räcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.