Vattenreningsutrustning visas upp vid invigningen Foto: Simon Fredling/SVT

Ny verkstad för vattenrenare i Ljungaverk

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes en ny monteringslina för vattenreningsanläggningar på företaget Permascand i Ljungaverk. Detta efter att orderingångar och leveranser tagit fart.

Det är ny lagstiftning som ställer högre krav på rening av barlastvatten på båtar och andra havsbaserade anläggningar som gjort att Permascand nu kan utöka produktionen av vattenrenare.

– I dag inviger vi en av de modernaste verkstäderna för att sätta ihop elektrokemiska celler, säger Lars Nyman, försäljnings- och affärsutvecklingschef.

Elektrokemiska celler

Vattenrenarna består av elektrokemiska celler och den nya monteringslinan har byggts för att företaget ska kunna säkerställa sin produktionskapacitet.

– Det har inte kostat många miljoner, men det har kostat tid och energi, säger Peter Lundström, vd på Permascand.

Barlastkonventionen

Barlastvattenkonventionen trädde i kraft hösten 2017. Syftet med konventionen är att förhindra att farliga organismer sprids med fartygens barlastvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.