Kurder firar Newroz i Turkiet Foto: Sertac Kayar/TT

Så firas persiskt och kurdiskt nyår

Uppdaterad
Publicerad

Newroz är namnet på det kurdiska nyåret. Det infaller dagarna omkring vårdagjämningen, samtidigt som Nouruz, som det persiska nyåret kallas.

Båda högtiderna är betydelsefulla i de två kulturerna, men kurdiska Newroz är mer politiskt laddat. Detta eftersom det var ett sätt att manifestera den kurdiska identiteten. Fram till 1995 var det förbjudet att fira Newroz i Turkiet. I firandet ingår eldfest och dans.

Persiska Nouruz är mer ett firande av solens återkomst och firas av bland andra perser, pashtuner tadzjiker och hazarer. Det är en sekulär högtid och även här firas med en eldfest.

Dagen före Nouruz dukas ett bord med ”Haft sin” vilket på persiska betyder sju saker som börjar på s. På bordet finns olika typer av groddar, linser, stenfrukter mm. På nyårsdagen äts oftast fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.