Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Lindgren kommer att få vindsnurror 1,5 km från sitt hus. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Planerad vindkraftspark i Skorped bromsas – unikt fall upp i Mark- och miljööverdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls planerade vindkraftspark på Stormyrberget i närheten av Skorped i Örnsköldsvik kommun ska nu tas upp av högsta instans efter en överklagan från boende i närheten och Vilhelmina södra sameby.

I sju år har boende i Degersjö utanför Skorped kämpat mot Vattenfalls planer på en ny vindkraftspark med 36 vindsnurror inpå knuten.

Bygget överklagades men det blev ett bakslag i Mark- och miljödomstolen som gick på Vattenfalls linje och beviljade kraftbolaget miljötillstånd och menade, vad gäller de som överklagat, att ökat buller och vikande fastighetsvärden var något som ”fick tålas”.

Klimatkrisen

– Rätten menar alltså att vi ska tåla sänkta fastighetsvärden och vi ska tåla störningen för att vi har valt att bo på landet där det är tyst och lugnt, säger Marcus Lindgren, boende i området som engagerat sig i frågan.

”Fastighetsvärdena vårt starkaste kort”

Formuleringen, menar Marcus, gav näring till elden. Istället för att acceptera utslaget valde han och de andra berörda att överklaga till Mark- och miljlööverdomstolen. En ren chansning då domstolen endast tar upp en bråkdel av de fall som rör vindkraftsutbyggnaden. Det krävs synnerliga skäl med andra ord. Men chansningen gick hem och nu har hoppet tänts igen.

– Alla kan ju tycka att det låter mycket och att det blinkar men sådana argument håller ju inte i en rättssal. Det har ju prövats om och om igen. Vårt starkaste kort är ju det här med fastighetsvärdena. Att de påverkas ganska kraftigt negativt av en vindkraftsetablering i närheten, vilket Mark- och miljödomstolen konstaterar i sin dom.

Häckande kungsörn

Medan Marcus visar var den tänkta vindkraftsparken ska byggas, passerar en kungsörn över Degersjön. Enligt Marcus finns en konstaterad häckningsplats inom det område som fått miljötillstånd.

– Bara det är ju anmärkningsvärt att man man får tillstånd, trots att det är konstaterat att det finns kungsörn och andra rödlistade fågelarter som häckar inom området.

Då kan Mark- och miljööverdomstolen ge prövningstillstånd

  1. Om det kan finnas anledning att ändra mark- och miljödomstolens avgörande; behövs för att Mark- och miljööverdomstolen bättre ska kunna bedöma om mark- och miljödomstolen dömt rätt;
  2. Om det är viktigt att Mark- och miljööverdomstolen prövar målet för att mark- och miljödomstolarna ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor;
  3. Om det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.

Källa: Mark- och miljööverdomstolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet