Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var aldrig min mening att kränka eller diskriminera någon om det nu uppfattats så”, skrev Hans Edin, platschef på Sverigetaxi Härnösand i ett nytt informationsbrev till sina anställda. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Taxichefen i Härnösand om omdiskuterade totalförbudet mot hemspråk på jobbet: ”En principfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Hans Edin, platschef för Sverigetaxi Härnösand, medger att han formulerat sig felaktigt i informationsbrevet till sina anställda.

– Jag kanske överreagerade när jag fick reda på att man på helgerna pratar modersmål på taxistationen, säger han.

SVT Västernorrland träffade Hans Edin i Härnösand på torsdagen för en intervju om det uppmärksammade informationsbrevet där han bestämt understryker att det är absolut förbjudet att tala på modersmål över huvud taget när man är i tjänst som anställd på Sverigetaxi i Härnösand.

Informationsbrevet i sin helhet. Foto: Inskannat informationsbrev

Varför är det inte okej att prata modersmål på taxistationen, det är ju ändå inget kunderna drabbas av?

– Det kanske är en principfråga jag har, att om man jobbar på taxi så ingår det att prata svenska, säger Hans Edin, platschef på Sverigetaxi Härnösand.

– Man får prata vilket språk man vill bara man gör det på fritiden, fortsätter han.

Ber om ursäkt

Enligt Hans Edin har han haft ett samtal med Transportarbetareförbundet där han fått kritik för hur han formulerat sitt svenska språk. Därför skickade han senare ut ett nytt informationsbrev till sina anställda där han reder ut vad han menat.

Där skriver han bland annat: ”Alla torde veta att mina ambitioner är att alla med bristande språkkunskaper ska få en andra chans och med det skärpa sig med att utveckla sina kunskaper i svenska språket.”

Sedan fortsätter han:

”För de som känner sig kränkt och/eller diskriminerad vid sidan av mina ambitioner får jag härmed be om ursäkt. Det var aldrig min mening att kränka eller diskriminera någon om det nu uppfattats så”.

Nästa informationsbrev där Hans Edin ber om ursäkt i sin helhet. Foto: Inskannat informationsbrev

Hör hela intervjun med Hans Edin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.