Platschefen skriver i brevet att det är ”förbjudet att kommunicera på hemmaspråket”, som skickades till de anställda. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Taxibolag i Härnösand: Totalförbud mot hemspråk bland personalen – ”Bli svensk på riktigt!”

Uppdaterad
Publicerad

En platschef på Sverigetaxi Härnösand skickade ut ett brev till sina anställda och förklarade att de behöver kämpa för att bli ”svensk på riktigt” – något som Tidningen Ångermanland rapporterade under torsdagen. Det råder totalförbud mot kommunikation på modersmålet även förarna emellan.

Den som inte ”ansträngt” sig för att lära sig språket riskerar att få sparken.

I brevet, som skickades ut under hösten och som Tidningen Ångermanland fått tagit del av, står det bland annat att arbetsgivaren ”tvingats” anställa nysvenskar från Arbetsförmedlingen på grund av brist på chaufförer.

Platschefen skriver även att personal har, i hans frånvaro, talat det ursprungliga modersmålet.

”Den nonchalansen kan jag inte acceptera”, skriver platschefen.

”Förstått!?”

Personal som inte ”ansträngt” sig för att lära sig språket riskerade att få sparken.

”Under arbetstid hos Taxi Härnösand är det absolut förbjudet att kommunicera på det medfödda hemmaspråket! All kommunikation ska ske på svenska! Förstått!?” avslutas budskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.