Foto: Johan Nilsson, TT

Polis levererade pizza – kan få avdrag på lönen

Uppdaterad
Publicerad

En polisman som levererat mat till gripna och haft otillbörlig kontakt med en kvinna anmäls nu till polisens ansvarsnämnd.

Under sommaren knackade det på polisens personalingång i Härnösand. Det var två personer som ville lämna över mat till två intagna kvinnor, en pizza och en kebabtallrik.

Polismannen som tog emot mannen överlämnade den till de två gripna kvinnorna. Själv säger han att han ringde sitt befäl för att fråga om det var okej att lämna över maten. Befälet å sin sida kan inte komma ihåg någon sådan fråga och menar att något sådant inte skulle ha tillåtits, av säkerhetsskäl.

Kvinnorna var gripna utifrån kollusionsfara, alltså på grund av att det fanns fara för att de skulle påverka en brottsutredning. De som överlämnade maten var i sällskap med kvinnorna vid gripandet.

Tilläggas kan att kvinnorna inte ville ha maten.

Otillbörlig kontakt med ung kvinna

Polismannen förekommer även i en anmälan där det görs gällande att han vid flera tillfällen haft otillbörliga kontakter med en ung kvinna som han kommit i kontakt med via tjänsten. Polismannen ska bland annat, enligt en företrädare för Socialtjänsten, ha kommit hem till kvinnan och kramat henne. Polismannen själv uppger att han tyckt synd om kvinnan och velat stötta henne.

Skadat förtroendet

Polisen anmäls nu till ansvarsnämnden eftersom hans beteende enligt anmälan skadat förtroendet för hela polismyndigheten. Polisregionen anser att han bör få disciplinpåföljd i form av löneavdrag.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.