Polisanmält företag söker investerare

Uppdaterad
Publicerad

Nanoclub lockar på olika sätt med häpnadsväckande avkastning för de som investerar i företagets alternativa valuta.

På onsdagskvällen bjöd man in till informationsmöte i Sundsvall, samtidigt är företaget polisanmält av Lotteriinspektionen som misstänker att man bryter mot lotterilagen genom att arrangera kedjebrevsspel.

Stora summor

Investerarna går enligt uppgift ofta in med summor runt femtio tusen kronor. Det handlar en verksamhet där återbäringen ökar om man själv lyckas värva nya intressenter, upplägget liknar ett klassiskt kedjebrevssystem, om än mera avancerat, där det gäller att hitta nya investerare för att själv få utdelning och för andra gången på kort tid försöker Nanoclub locka investerare i Sundsvall.

Nanoclub

Egen ”valuta”

Konceptet låter lockande med avkastning på minst en procent och uppåt tio procent som mest i veckan. Eventuell utdelning sker sedan framförallt i den egna digitala valutan Nanotec coin vars egentliga värde kan ifrågasättas.

Manar till stor vaksamhet

Nu har lotteriinspektionen efter tips fattat misstankar mot verksamheten och har nyligen polisanmält Nanoclub och företaget Octanium Ltd som står bakom.

– Våran bedömning blev i december att göra en polisanmälan då vi fann att den här verksamheten skulle kunna misstänkas utgöra ett kedjebrevsspel, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen.

På lotteriinspektionen uppmanar man till stor vaksamhet när det gäller den här typen av verksamhet.

– Man ska vara väldig vaksam ifall man får erbjudanden om att gå med i sådana här saker och ställa kritiska frågor om dom kan erbjuda och leva upp till de som dom säger, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen.

Ställde in

Företaget har tidigare arrangerat liknande träffar i bland annat Örnsköldsvik och Umeå. SVT Västernorrland har under dagen sökt företrädare för företaget utan att lyckas. Under kvällen meddelades att företaget avbokat lokalen i Sundsvall.

Kedjebrevsspel

Kedjebrevsspel, som även omfattar pyramidspel är i lagens mening lotterier. Lotterier får bara anordnas av den som har tillstånd. Kedjebrevsspel, pyramidspel och liknande kan dock inte få tillstånd enligt lotterilagen.

Att anordna ett lotteri utan tillstånd är straffbart. Det är också förbjudet att underlätta för någon att delta i ett lotteri som anordnas i utlandet. Det kan exempelvis vara att annonsera, skicka ut inbjudningar eller på annat sätt informera om lotterier som anordnas utanför Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nanoclub

Mer i ämnet