Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är starka krafter som satts igång. Unga kan vara beredda att ta livet av sig när de hängs ut på nätet, säger Mikael Ahrtzing vid polisens regionala IT-brottscentrum. Foto: Per-Erik Ström, SVT

Polisen: ”Unga kan vara beredda att ta livet av sig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är starka krafter som satts igång av de nakenbilder som publicerats på nätet. Enligt polisen finns det unga som mår så dåligt att de är beredda att ta livet av sig.

Polisen har satt till betydande resurser för att lösa brotten bakom nakenbilderna. Enligt Mikael Ahrtzing vid polisens regionala IT-brottscentrum har polisen valt att prioritera den brottslighet som kommit fram i dagen.

Självmordstankar

Han poängterar att det är modigt av de barn som trätt fram och berättat. Många mår dåligt men han  poängterar att det är förövarna och inte barnen som ska skämmas över det som hänt.

Hittills har polisen fått in elva polisanmälningar men sannolikt är mörkertalet stort, tror Mikael Ahrtzing.

– Det är otroligt viktigt att förövaren hängs ut i det här. Jag undrar vad det är för människor som gör sådana här saker, tyvärr tror jag inte att de förstår vilka krafter det är de sätter igång. Det handlar om att folk blir så knäckta att de är beredda att ta livet av sig, säger han till SVT Västernorrland.

Fler vittnen efterlyses

SVT: Rör det sig om unga förövare eller vuxna?

– Det är för tidigt i utredningen för att spekulera om det men det jag däremot vill säga är att vittnen och andra som kan veta något, och de tror jag är många, att de hör av sig till oss och berättar.

Råd från polisen

Visa

Polismyndigheten gick på tisdagen ut med några råd till barn och vuxna med anledning av spridningen av nakenbilder i Västernorrland.

  • Bilder som skickas från dator eller telefon är okontrollerbara. Tänk till innan du skickar iväg eller laddar upp en bild.
  • Gå aldrig med på att fotograferas naken, oavsett hur mycket du litar på en person/pojkvän/flickvän o.s.v.
  • Var noggrann med att skydda känslig information.
  • Ditt agerande när du kränker en person genom att t ex ladda upp en nakenbild på denne, kan få konsekvenser du inte kunnat föreställa dig.
  • Tänk efter innan du kränker en människas integritet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nakenbilder på barn sprids på sociala medier

Mer i ämnet