Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Polisen informerar om nakenbilder på Snapchat

Uppdaterad
Publicerad

Trakasserier mot unga på internet ökar och polisen vill nu uppmärksamma att till exempel att skicka eller be om en nakenbild, kan vara brott.

Nu har polisen gått ut med en informationskampanj på Snapchat för att förändra attityden hos unga. Man vill informera om att det faktiskt kan vara brottsligt att dela bilder men även att avstigmatisera den här typen av brott. Det är aldrig personen som blivit utsatt som bär skulden framhåller man.

– Tyvärr väljer många att inte anmäla eftersom de skäms och ser sig själva som delansvariga för att brottet skett. Det här är helt fel, de är brottsoffer och ingenting annat. Om de flesta istället väljer att anmäla synliggörs omfattningen av brottsligheten och då finns större chanser att polisen kan prioritera den här typen av brott och satsningar på förebyggande arbete, säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscenter till Polisens sajt.

Polisen uppmanar att alltid anmäla sexbrott på nätet. Då är det viktigt att inte radera sitt konto eller bilder som har koppling till händelsen och att anmäla så snabbt som möjligt.

Vad säger lagen?

Sexuellt ofredande 6 kap 10 § brottsbalken

  • Om en nakenbild skickas till någon som är under 15 år räknas det som sexuellt ofredande, även om bilden var önskad.
  • Om nakenbilden skickas till någon som är 15 år eller äldre är det ett brott om bilden var oönskad och handlingen kränkte mottagarens sexuella integritet.

Utnyttjande av barn för sexuell posering 6 kap 8 § brottsbalken

  • Den som ber ett barn under 15 år att posera sexuellt begår ett brott.
  • Om barnet är över 15 men under 18 år, begår den som frågar ett brott om poseringen är ”ägnad att skada barnets hälsa eller utveckling”.

Andra brott som kan vara aktuella beroende på situationen är barnpornografibrott, olaga integritetsintrång och förtal.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.