Fyra pojkar har delgivits misstanke om olaga integritetsintrång Foto: Jessica Gow, TT

Fyra unga misstänks ha delat nakenbilder på Snapchat

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om spridningen av nakenbilder på Snapchat-konton i Sundsvall och Härnösand går vidare. Fyra unga pojkar har delgivits misstanke om att ha spridit bilder.

I maj kunde SVT Nyheter Västernorrland berätta att flera olika konton med nakenbilder dykt upp på Snapchat. Bilderna påstods föreställa flickor i Härnösand och Sundsvall. Flödet av bilder drevs på av ett utstuderat upplägg som kunde liknas vid ett pyramidspel.

För att få tillgång till kontot har det varit ett krav att man antingen kunnat bidra med ytterligare nakenbilder eller marknadsföra kontot med ”shoutouts”. Den som skickat en bild med en uppgift om vem den föreställer fick tillgång till kontot.

Flera polisanmälningar gjordes av de utsatta barnen, men också av föräldrar och flera skolor i Sundsvall och Härnösand.

Flera förhörda

Polisutredningen pågår fortfarande och man har ännu inte kunnat slå fast vem eller vilka som legat bakom skapandet av dessa konton. Däremot har flera unga pojkar tagits in till förhör i ärendet. Några yngre än 15 år.

– Fyra pojkar har delgivits misstanke om olaga integritetsintrång. De misstänks för att ha delat bilder och de har fått sina mobiltelefoner beslagtagna, säger åklagare Stina Sjöqvist som leder förundersökningen.

Fler misstänkta finns och det kan bli aktuellt med fler förhör. När det gäller utredningen om skapandet av dessa konton säger Sjöqvist att de ”drar i alla trådar de kan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nakenbilder på barn sprids på sociala medier

Mer i ämnet