Vad hoppas polisen att ”Strålkastaren” ska ge för effekt? Hör vad insatschefen Thomas Nilsson säger i videon. Foto: Privat

Polisen kraftsamlar mot bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomför polisen en insats under namnet ”Strålkastaren” som syftar till att rikta ljuset mot bedrägeribrotten. I region Nord fokuserar man på brottsaktiva som misstänks för flera brott och så kallade välfärdsbedrägerier.

Bedrägerier, och i synnerhet bidragsbedrägerier, blir allt vanligare i Sverige. Därför sker nu en särskild insats över hela landet mot den sortens brottslighet. Bland annat har nationella bedrägericentrum flyttats till den nationella operativa avdelningen (NOA) för att där tillsammans med alla regioner genomföra en riktad insats mot bedrägerier.

– Bedrägerier är ju speciella eftersom de är icke geografiska brott. Gärningsmännen kan sitta i en del av landet och lura människor i andra delar av landet. Därför krävs det ett stort mått av samverkan för att klara av det här, säger Thomas Nilsson, chef vid utredningsenheten och insatschef för Strålkastaren i region Nord. 

Extra dagar i norr 

I region Nord, som innefattar Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, har man valt att utöka insatsen med två extra dagar för att fokusera på bidragsbrott mot till exempel, Försäkringskassan, CSN och Pensionsmyndigheten.  

– En viktig sak i sammanhanget när det gäller bedrägerier är att behovet av samverkan mellan myndigheter är särskilt stort. Vi har löpande ett arbete med Försäkringskassan, CSN, kommuner och andra som betalar ut pengar. Ska vi komma åt den här brottsligheten så måste vi jobba tillsammans.

Många förhör 

Inför insatsen har polisen berett drygt 200 ärenden på olika platser regionen. För att klara av alla förhör med misstänkta tar man hjälp av NOA och inom regionen har personal omfördelats för att stötta bedrägericentrum med utredningarna. 

– Väldigt mycket förhör kommer det att vara, väldigt många misstänkta är kallade. Vi kommer också att besöka ett antal brottsaktiva där det kan bli tal om ytterligare tvångsmedel i form av husrannsakan och säkring av bevis i form av digitala medier. 

I klippet berättar Thomas Nilsson om målet med den riktade insatsen och vad den betyder för allmänheten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.