Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En betydligt råare samhällsutveckling” – Mats O Jonsson, kriminalinspektör på grova brott i Västernorrland, chockas över att allt fler unga hamnar i kriminella gäng. Foto: Per Leandersson

Polisen misstänker: Tortyrliga bakom mordförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Över tio personer misstänks för inblandning i det tortyrliknande mordförsöket på två 16-åringar i Sundsvall i somras. Två av männen har tidigare åtalats för en annan uppmärksammad tortyrmisshandel – men friats. 

– Som polis vänjer man sig vid mycket, men det är chockerande när det går så långt ner i åldrarna, säger Mats O Jonsson, kriminalinspektör på grova brott. 

Misstanken är att de två 16-åriga pojkarna reste till Sundsvall i juli för att utföra ett våldsdåd på uppdrag av ett kriminellt nätverk. I stället ska de ha blivit kidnappade av de tänkta måltavlorna. 

Enligt SVT:s uppgifter blev pojkarna utsatta för grovt tortyrliknande våld under flera timmar. Bland annat ska de ha bränts med cigaretter och huggits med kniv.  

Totalt är sju personer misstänkta för inblandning i mordförsöket – och pojkarna samt en annan man är i sin tur misstänkta för förberedelse till mord.  

Misstänktes för källartortyr 

Två av männen har tidigare stått åtalade för en tortyrmisshandel som inträffade i augusti 2021 i Sundsvall. Båda dömdes i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. Även tre andra medåtalade friades.  

Enligt åtalet ska en 16-årig pojke ha tvingats ner i en källare där han utsattes för grovt våld, bland annat ska han ha bränts med upphettade metallföremål. Men på grund av att pojkens berättelse varit vag och förändrats med tiden ändrade hovrätten den fällande domen.  

– Våldsutvecklingen bland unga har eskalerat de senaste åren. Det var inte på samma sätt förut. Man har inga problem att förnedra, misshandla eller till och med mörda varandra, säger polisen Mats O Jonsson, på grova brott vid polisen i Västernorrland, som var med och utredde den tidigare misshandeln.   

Fick skadestånd 

En av de friade männen, som nu misstänks för mordförsöket i juli, fick senare drygt 60 000 kronor i skadestånd för tiden han suttit häktad för tortyrmisshandeln.  

Även andra som misstänks för sommarens mordförsök är tidigare dömda för våldsbrott och narkotikabrottslighet, vissa har även varit måltavlor för gängrelaterade dåd. 

– Om inte vi reagerar med en kraftig hand kommer det här bara att fortsätta, säger polisen Mats O Jonsson. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag begränsas i min rätt att försvara”- Jakob Lindgren är advokat för en av de misstänkta 21-åringarna och menar att yppandeförbudet i rättsfallet hindrar honom från att göra sitt jobb. Foto: Per Leandersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.