Back Pär Andersson vid trafikpolisen visar hur olyckan gick till Foto: Fredrik Israelsson

Polisen: ”Så gick dödsolyckan till”

Uppdaterad
Publicerad

Nu tror sig trafikpolisen i Sundsvall veta hur dödsolyckan på E4:an i förra veckan, där en lastbil kolliderade med två personbilar, gick till.

Trafikpolisen Back Pär Andersson rekonstruerar olycksförloppet med hjälp av papperslappar.

– Lastbilen kör i norrgående riktning och en Volvo och en Audi i södergående. Lastbilen får sladd, alternativt kommer över på fel sida, fastnar i snövallen och släpet börjar slänga över, förklarar han.

Släpet svänger över vägen

Back Per Andersson visar med hjälp av papperslapparna hur släpet svänger över vägbanan och stänger inne de två personbilarna.

– Här vet vi inte exakt vad som hänt med personbilarna men på ett eller annat sätt har Volvon hamnat mot den främre delen av släpet och vi tror att Audin har försökt väja men hamnat under den bakre delen av släpet.

Som en råttfälla

Rekonstruktionen av olyckan visar att de två personbilarna hamnade som i en råttfälla mot snövallen när lastbilen okontrollerat snurrade över vägbanan och enligt polisen är det fordonstypen, ett så kallat EU-semitrailerekipage, som är huvudorsaken till olyckan.

– Vi här på trafikpolisen tycker inte att den här fordonskombinationen är en vinterbil, det har med vikterna att göra, man kan inte lasta dem på ett bra sätt, säger Back Pär Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.