Polisen i Västernorrland satsar resurser på att korta passköerna

Uppdaterad
Publicerad

Den som behöver förnya sitt pass kan få vänta i flera månader, i värsta fall i upp till ett halvår. Men nu gör polisen en storsatsning för att kapa köerna.

– Från och med i mitten av maj sätter vi in extra resurser och släpper fler tider för passbeställning, säger Robert Svedberg, gruppchef vid polisen i Västernorrland.

Arbetet med att utfärda nya pass utförs av polismyndighetens civilanställda personal. De senaste månaderna har de jobbat för högtryck, men ändå har köerna för passbeställningar växt sig allt längre.

Huvudorsaken är att resandet gått ner under pandemin, och i och med det har folk i allmänheten inte haft koll på om deras pass fortfarande är giltiga.

Nu när resandet kommit igång igen upptäcker många att deras pass helt enkelt gått ut och inte gäller längre, vilket lett till rusning inför kommande semesterresor till exempel.

Kvälls- och helgöppet

Polisen har insett att något måste göras och arbetet med att hantera alla passbeställningar har nu uppgraderats till en särskild nationell händelse inom polisen. Det innebär i det här fallet att myndigheten samlar civilanställd personal från olika verksamheter för att just förstärka arbetet med att utfärda nya pass.

– Även nygammal personal som jobbat hos oss tidigare kommer att kallas in, berättar Robert Svedberg.

Dessutom utökas öppettiderna. Från och med den 16 maj kan man beställa pass på vardagar klockan 7-21, där personalen kommer att jobba tvåskift.

– Vi kommer också att hålla öppet vissa lördagar och söndagar framöver, säger Robert Svedberg.

Här reder Robert Svedberg ut tre viktiga frågor om passen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.