Polisen: Se upp för bedragare som memorerar din bankkortskod

Publicerad
Polisen varnar för bankortsbedragare som använder sig av det så kallade karttricket. Flera fall har på senare tid anmälts i norra Sverige.

I korthet går det så kallade karttricket ut på att en person står direkt bakom dig när du tar ut pengar i en bankomat eller gör ett kortköp, och noterar din kod när du slår in den.

I momentet efter kommer en annan person fram till dig och ber om hjälp att hitta någonstans. Genom att prata, gestikulera och kanske också plocka fram en karta distraherar hen dig så att du inte märker att den första personen smyger intill dig och tar din plånbok eller ditt kort.

Memorerar koden

De kan sedan en stund senare ta ut pengar på ditt konto i en bankomat med hjälp av koden som de memorerat.

Ett flertal anmälningar om den här typen av händelser har kommit in till polisen i Norrbotten och nu varnar polisen för att metoden kan komma att praktiseras även på andra håll. Flera orter kan vara drabbade enligt polisen. I Västernorrland känner polisen till åtminstone ett fall där en kvinna i Härnösand blev av med 15 000 kronor genom metoder som liknar de i Norrbotten.

Manar till vaksamhet

”Var vaksam när du betalar med kort eller tar ut pengar i en automat, så att ingen ser koden när ett kort används. Visa inte heller var du stoppar ner kortet efter genomfört köp”, skriver polisen på sin hemsida.

Polisens råd är att se till att ingen står i din omedelbara närhet när du tar ut pengar eller gör ett kortköp.

Tips eller iakttagelser av misstänkta personer eller fordon tas tacksamt emot av polisen på telefon 114 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer