Det råder eldningsförbud i nästan hela landet och engångsgrillar bör inte användas över huvud taget. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Polisen uppmanar: Ta eldningsförbudet på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att brandfaran är extremt hög och det inte är tillåtet att grilla annat än på egen tomtmark finns det de som bryter mot eldningsförbudet – och riskerar böter.

Att grilla hör sommaren till för många men den här sommaren är inte som andra: torka och värme har lett till stor brandfara i praktiskt taget hela Sverige. Den 10 juli skärpte länsstyrelsen i Västernorrland det eldningsförbud som infördes redan 2 juni. Eldning utomhus är numera bara tillåten i trädgårdsgrillar eller motsvarande på egen tomtmark, vilket ska förstås som kortklippt gräs och behörigt avstånd till skog.

– Förbudet gäller fram till länsstyrelsen beslutar om något annat och med det här vädret kan det dröja, säger Liv Fahlén, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

Hur efterlevs förbudet?

– Folk skulle nog kunna ta det på ännu större allvar, det gäller att verkligen tänka till.

Polisen får regelbundet in samtal om grillsugna som eldar på allmän plats, i grillringar och liknande. I lördags kväll kom det till exempel tre larm från Bjästatrakten i Örnsköldsvik om personer som eldade.

– Och i går kväll det några ungdomar som grillade vid 23-tiden utanför Sundsvall, säger Liv Fahlén.

Bryter mot lagen

Huruvida informationen om förbudet nått fram till alla som vistas i länet eller om vissa helt enkelt struntar i det kan hon inte säga men hon säger att såväl media som kommuner, länsstyrelsen och andra myndigheter spridit informationen.

Den som bryter mot förbudet – uppsåtligen eller av oaktsamhet – bryter också mot lagen om skydd mot olyckor och riskerar bötesstraff.    

Eldning utomhus är endast tillåten i trädgårdsgrillar och motsvarande anordning på egen tomtmark.

Var uppmärksam på att det innebär att även fasta grillplatser, användningen av campingkök, grillning på campingar med mera, omfattas av eldningsförbudet.

Med den egna tomten avses egen tomtmark med kortklippt gräs, och med behörigt avstånd till skog.

  • Grillen ska vara upphöjd från marken så att inte strålningsvärmen från elden antänder marken under.
  • Grillen ska inte stå på brännbart underlag, och släckmateriell ska finnas till hands.

Detta betyder att det INTE är tillåtet att:

  • använda engångsgrill
  • använda stormkök
  • göra upp eld eller grilla direkt på marken (även med stenring och vid fasta grillplatser)
  • elda och grilla utomhus på campingplatser.
     

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer