Falska finansbolag ringer upp om fejkade lån – sen länsas kontot

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar polisen i region Nord för ännu en metod av telefonbedrägerier. De lurade blir uppringda av falska finansbolag som meddelar att ett lån de aldrig sökt är beviljat. När kunderna påtalar felet kopplas de till en falsk bank där de luras att lämna uppgifter som gör att bedragarna kan länsa konton.

Bankkunder vittnar om att de blivit uppringda av personer som uppger sig ringa från finansbolag och meddelat att ansökningen om ett lån blivit godkänd och att pengar kan betalas ut. Detta trots att kunderna aldrig ansökt om något lån.

Uppmanas logga in

När de påtalar att något måste ha blivit fel erbjuder sig personen från finansbolaget som  egentligen är en bedragare att koppla samtalet till den uppringda personens bank. Efter att ha kopplats till det som uppfattas som banken uppmanas den uppringda att knappa in uppgifter och logga in på sitt bank ID.

Men eftersom den som svarar på banken också är en bedragare i maskopi med uppringaren kan bedragarna länsa bankkonton.

– Det är en ny metod för att genomföra såna här bedrägerier, men i grunden samma sätt som vi sett tidigare, konstaterar Mikael Hansson på Regionalt bedrägericentrum vid Polisregion Nord.

”Lägg på luren”

Polisen får in anmälningar om såna här brott hela tiden och Mikael Hansson förstår att speciellt äldre människor kan bli lurade.

– De blir jättestressade när de får den här typen av samtal och han har ett kortfattat råd att ge:

– Lägg på luren.

Mikael Hansson säger också att det är väldigt viktigt att aldrig knappa in koder eller logga in på uppmaning, inte ens efter samtalet.

Svårt att ställa inför rätta

Möjligheten att få tillbaka sina pengar om man blivit lurad varierar. Polisen kan många gånger se vart pengarna tagit vägen men det kan ändå vara svårt att ställa den som är ansvarig inför rätta. Ibland kan banker hjälpa till med viss återbetalning men då är det vanligt att den lurade får stå för en självrisk.  

Är du drabbad? Hör av dig till oss: vasternorrland@svt.se eller 060-190 190.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.