Polisen: ”Vem som helst kan dö”

Uppdaterad
Publicerad

En man i Kramfors kommun har i åratal satt skräck i sin omgivning. Han kör vårdslöst rattfull och nu fruktar både de som bor i byn och polisen att det kommer att sluta med att någon dör.

Polisen kallar honom en av länets mest notoriska återfallsförbrytare.

– Man går ju bara och väntar att nu händer det väl någonting. Man vet ju att han kör onykter så gott som för jämnan. Det är väl inte bara sprit, det är väl knark och tabletter och grejer. Då kan man ju vänta sig vad som helst då, säger en som bor i bygden.

Rädda bybor

Ingen som vi har pratat med på byn törs ställa upp på en intervju. En man får vi prata med under förutsättning att han får vara anonym.

– Han behöver vara inom lås och bom eller ha behandling, så att han inte fortsätter, men det är väl svårt att göra det också. Han blir ju inte bättre av att han sitter i fängelse heller, säger mannen.

Efter senaste fängelsestraffet dröjde det bara bara två dagar innan återfallsförbrytaren körde rattfull igen. Polisen stoppade honom två gånger samma dag och tog bilen i beslag. Andra gången anhölls den 43-årige mannen, men släpps senare fri av åklagare. Polisen står maktlös.

Hållit på i 30 år

– Vi har inte resurser att punktmarkera honom 24-7, så är det bara. Då får man väl se till att försöka låsa in honom, men då måste han begå brott som duger till att han ska bli inlåst också. Han ligger precis strax under gränsen hela tiden, säger Kenneth Magnusson, polisinspektör i Kramfors.

Förutom rattfylla handlar det om allt från misshandel till narkotikabrott och stöld.

– Han begår som sagt brott hela tiden. Han har hållit på i 30 år och han har över 90 avsnitt i belastningsregistret och har redan hunnit dragit på sig elva misstankar sedan han kom ut förra onsdagen, säger Kenneth Magnusson.

43-åringen uppträder enligt polisen aggressivt och han kan ge ett hotfullt intryck.

”Får inga straff”

– Om han är i en affär och han går och snor något i affären, det är ingen som vågar säga någonting utan det accepteras liksom att han gör så. Bara såna saker är också lite skrämmande, säger den anonyme mannen.

Det som upprör på byn är att det här får fortgå år ut och år in.

– Jag tycker att det är väldigt svagt av myndigheterna. Han får ju inga straff. Han får ju göra tio saker innan de tar in han, fortsätter mannen.

På vägarna i Kramfors kommun är återfallsförbrytaren en fara för andra.

Väntar på olycka

– Man går ju på spänn iallafall och är rädd att det ska ske en större olycka eller någonting, säger mannen på bygden.

– Någon kan ju dö, vem som helst egentligen som möter honom. Han kan krocka, det har han gjort flera gånger också, säger Kenneth Magnusson på Kramforspolisen.

Enligt polisen har det här alltså pågått i 30 år och än de ser ingen lösning. Tvärtom.

– Vi har ju gått och väntat, när ska han till sist ha ihjäl någon, men det har ju lyckligtvis än inte hänt, avslutar Kenneth Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.