Poliskrisen – hit flyr polisen

Uppdaterad
Publicerad

Slitna och desillusionerade poliser lämnar yrket och nu börjar även arbetsgivaren tröttna. Det behövs ett rejält lönelyft för polisen anser polisledningen i Västernorrland.

Enligt polisfacket är det i snitt tre poliser varje dag som lämnar kåren. Många lockas över till andra statliga jobb där gräset är grönare just nu. Dels slipper de slitningarna efter den kritiserade omorganisationen. Dels väntar bättre arbetstider och ett betydligt tjockare lönekuvert.

Bättre betalda jobb

Enligt såväl fack som arbetsgivare går det en ström av poliser till nya jobb inom Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Tullverket och Kustbevakningen.

Poliskrisen i norr

– Ja, det är riktigt och jag förstår dom som tar steget. En polis som får motsvarande jobba som handläggare eller utredare inom något annat staligt verk kan räkna med ett lönelyft på 5 000 till 10 000 kronor, säger Hans Mellberg som är facklig företrädare för poliserna i region Nord.

”Dags att politikerna griper in”

Enligt polisfacket behövs en lönesatsning, motsvarande ett lärarlyft också för polisen.

– Det här är allvarligt. Den negativa spiralen måste brytas inom polisen. Vi har en påfrestande arbetssituation till följd av omorganisationen och den situationen förvärras när kollegor nu slutar för att gå till andra jobb. Jag vill uppmana regeringen och rikspolischefen att göra något åt det här omedelbart. Läget är akut, säger Hans Mellberg.

Polisledningen kritisk

Även polisledningen i Västernorrland är bekymrad över att poliser lämnar polisyrket. Rörligheten till andra jobb i poliskåren ligger på 2,5 till 3 procent per år och man vill se ett stopp på polisflykten.

– Det är orimligt att liknande arbetsuppgifter i en annan myndighet värderas mycket högre. Helt klart har polisen halkat efter och det får vi betala priset för nu. Jag kan inte lasta andra myndigheter för att ta vårt folk men vi behöver poliserna själva, säger Kenneth Bergquist, kanslichef vid polisen i Västernorrland.

Missnöjet inom poliskåren har fått ytterligare näring sedan polismyndigheten börjat anställa 600 civila utredare. De civilia brottsutredarna har av rikspolischefen Dan Eliasson lyfts fram som en viktig pusselbit för att lösa de  brister som uppstått till följd av polisens omorganisation. I den nya organisationen har just utredare och patrullerande poliser visat sig vara en bristvara.

Civila utredare – högre lön

Det är bra med nya civila kollegor tycker polisfacket men det finns ett skav. De nyanställda civila utredarna har bättre lönevillkor än sina mer erfarna poliskollegor.

– Situationen blir absurd. Tänk själv när en nyanställd och oerfaren får mer i lönekuvertet än den äldre kollegan som kanske dessutom ska vara mentor och lära ut yrket. Självklart upplevs det orättvist och då blir det ett arbetsmiljöproblem, säger Hans Mellberg.

Ingångslönen för en polis efter senaste avtalsuppgörelsen är 25 000 kronor per månad. Snittlönen efter sex år i yrket är 28 100 med lokala variationer beroende av tjänstgöringsort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet