Poliskritik: ”Människor kan komma till skada”

Uppdaterad
Publicerad

Allt hårdare kritik riktas mot polisens nya ledningscentraler. Nu kommer kritiken från poliserna själva.

I Sundsvall stängdes länskommunikationscentralen i maj. Lokalerna är ekande tomma där sju personer tidigare arbetade med att dirigera polisarbetet i Västernorrland. En ensam vakt i ett hörn bland övergivna skrivbord och datorer.

Numera dirigeras polisarbetet i de fyra nordligaste länen från Umeå och problemen har inte låtit vänta på sig.  På grund av bland annat bristande lokalkännedom har patruller skickats till fel plats, ibland till och med till fel län och nu kommer kritiken från poliserna själva.

Poliskrisen i norr

Huvudskyddsombudet kritiskt

Huvudskyddsombudet Johan Pesula är inte överraskad. Han är starkt kritisk till att polisledningen inte lyssnat på skyddsorganisationens varningar.

– Vi har varnat för de här konsekvenserna under hela våren, men från ledningens sida har man förklarat att vi löser problemen eftersom de uppstår. Det är ingen bra taktik, säger han till SVT Västernorrland.

Johan Pesula befarar att polisen i Norrland står inför en svår sommar. Samtidigt som hälften av kollegorna är på semester så uttrycker de som fortfarande är i tjänst att det är stora problem med ledningscentralen.

Kan inte geografin

Redan förra våren varnade fackliga organisationer för allvarliga konsekvenser om den nya regionledningscentralen forcerades fram. Det finns svart på vitt i polisens egna risk och konsekvensanalyser. Operatörer har snabbutbildats men fortfarande bemannas den nya regionledningscentralen till stor del av polispersonal som tillfälligt lånats in från grannlänen. Poliser uppger också för SVT att det saknas bra kartstöd och att bristande lokalkännedom blivit ett problem

Konsekvenserna av detta har SVT berättat om tidigare. Adresser har blandats ihop och poliser har skickats fel. Krokom i Jämtland har blandats ihop med Örnsköldsvik 30 mil bort.

”Skadas eller dör”

Enligt uppgifter till SVT har det inträffat ett 50-tal incidenter under de senaste veckorna.

– Än har inte allmänheten drabbats men jag utesluter inte att det inträffar om det fortsätter så här. Men problemen är också en arbetsmiljöfråga för poliser i yttre tjänst. Risk för att kollegor skadas eller till och med avlider ökar om man inte ges rätt förutsättningar för att utföra ett bra jobb, säger Pesula.

Från polisens regionledning har man dock velat tona ner kritiken och i ett uttalande förklarar regionledningscentralens chef, Benny Rinnström, att det inte är fullt lika illa som poliser i yttre tjänst gett uttryck för. Polisens regionledning uppger också att felen rättas till allt eftersom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet