Timrå kommunhus.

Timråpolitiker riskerar att petas efter sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

I morgon tisdag samlas arbetarekommunen i Timrå för att ta ställning till sexanklagelser som riktar sig mot en kommunanställd fritidspolitiker. Mannen som redan är omplacerad av arbetsgivaren riskerar att få lämna sina politiska uppdrag.

Anklagelserna, som Sundsvalls tidning var först att uppmärksamma, har varit kända för arbetsgivaren i flera år men först förra året genomfördes en internutredning angående mannens beteende. Enligt kommunens egen dokumentation rör det sig om kränkande kommentarer med sexuell anspelning. Bland annat har en arbetskamrat som gick på toaletten fått kommentaren: ”Hoppas du blir mer villig efter det.” Han har även frågat om vilken porr kollegan brukar titta på.

Mannen medger för SVT att hans språkbruk varit ”målande”, men att han aldrig varit fysisk.

– Jag är ingen sexualförbrytare men jag har kanske uttryckt mig olämpligt, säger han till SVT Västernorrland.

Uppsägning blev omplacering

Efter att internutredningen blev klar varnades mannen och varslades om uppsägning, men efter fackliga förhandlingar slutade arbetsgivarens åtgärder i en omplacering.

– Vi har uppgifter om att han betett sig illa redan 2015 men eftersom hans dåvarande chefer inte dokumenterat vad som inträffade kunde vi inte fullfölja uppsägningen av arbetsrättsliga skäl, säger kommunchefen i Timrå, Andreaz Strömgren.

Själv säger mannen till SVT att han numera arbetar med administrativa uppgifter.

– Jag har accepterat omplaceringen och jag har tuggat i mig att mitt språk uppfattats som kränkande, säger han.

Politisk dom faller

Nu väntar domen från hans eget parti. På tisdag kommer arbetarekommunens styrelse att avgöra om han kan fortsätta att representera partiet.

Lars-Erik Byström är arbetarekommunens ordförande:

– Jag vill inte gå händelserna i förväg. Det avgörs i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.