Statsminister Stefan Löfven (S) är så gott som på mammas gata när han gästar Örnsköldsvik. En översyn av strandskyddet var ett av vallöftena som regeringspartiet gav under Landsbygdsriksdagen i helgen. Foto: Peter Nässén, SVT

Politikereliten samlad i Örnsköldsvik i dagarna

Uppdaterad
Publicerad

Vallöftena haglade i Fjällräven center i Örnsköldsvik under Landsbygdsriksdagen i helgen. Och Övik står i politikens fokus i dagarna – redan på tisdag arrangeras nordiskt statsministermöte i stan.

Emellanåt går tankarna till gamla Kiviks marknad. Partier och organisationer använder Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik åt att prångla ut sina åsikter.

Valrörelsen är utan tvivel igång.

Under lördagen samlades alla partiledarna för en politisk debatt om hur landsbygden ska kunna utvecklas. Socialdemokraterna passade på att lansera sina vallöften till landsbygden. Avskrivning av studiemedel, bättre reseavdrag och en förändring av strandskyddet.

Lite käbbel

– Vi har ett antal förslag, mängder av förslag, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Centerledaren Annie Lööf kontrar:

– Det är intressant att regeringen inte väljer att lägga förslag när de sitter i regeringen och att socialdemokraterna berättar vad de tänker göra när de förlorat valet.

Det var ändå ovanligt lite politiskt käbbel i den stora partiledardebatten. Man var överens om många satsningar, även om metoderna skiljer sig åt.

Övik vinnare

Den kanske största vinnaren på den 29:e landsbygdsriksdagen är nog ändå Örnsköldsvik. Om bara ett par dagar hålls även det nordiska statsministermötet i Nolaskogsmetropolen.

– Ja det är verkligen jättekul. I flera veckor händer det saker hela tiden. Det har vi vår statsminister att tacka för, säger Per Nylén (S), kommunalrådskandidat i Örnsköldsvik.

Ligger bakom ministermötet

Stefan Löfven vill dock inte ta åt sig äran för vare sig Melodifestivalen eller Landsbygdsriksdagen. Men däremot är nordiska statsministermötet i Övik hans verk.

– Jag är jätteglad för att få visa vårt vackra Örnsköldsvik för de nordiska statsministrarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.