Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderate riksdagsledamoten Jörgen Berglund är kritisk till hur Torsbodaaffären har skötts och vill inte driva frågan om statliga pengar till en trafikplats vid E4:an hos regeringen. Hör varför i videon. Foto: SVT

Politisk strid om trafikplats för 150 miljoner kronor i Torsboda: ”Klantigt skött”

Uppdaterad
Publicerad

Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S) kräver att moderate riksdagsledamoten Jörgen Berglund går till regeringen för att få fram statliga pengar till en trafikplats vid Torsboda.

– Affären är klantigt skött, säger Jörgen Berglund (M) och menar det är svårt att driva frågan i det här läget när Timrå och Sundsvall redan tagit på sig kostnaden.

Grafitfabriken i Torsboda kräver en helt ny avfart från E4:an som ska placeras i den norra änden av industriområdet. Kostnad cirka 150 miljoner.

Problemet är att ingen vill betala.

Trafikverket tänker inte betala

Det finns inga pengar i budgeten fram till 2027, meddelar trafikverket. Något Sundsvalls tidning var först att berätta om.

Kommunerna vill inte betala

Samtidigt har Timrå och Sundsvalls kommun förbundit sig att betala för trafikplatsen när detaljplanen för området fastställdes. Men Stefan Dalin(S), kommunalråd i Timrå, anser trots det inte att det är en kommunal fråga.

– Vår grundinställning är att det är en statlig fråga, säger Stefan Dalin som nu kräver att moderate riksdagsledamoten Jörgen Berglund driver frågan mot regeringen.

Hör hur Jörgen Berglund reagerar på Stefan Dalins uppmaning i videon.

Kan PTL betala?

Hur kinesiska PTL, som ska bygga den aktuella fabriken, ställer sig i frågan är oklart. Avtalet med bolaget har hittills inte offentliggjorts och Stefan Dalin vill inte svara på om de tagit på sig något ansvar för trafikplatsen.

– Jag kommenterar inte dialogen med PTL, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.