Nu sitter pollenfällan på sjukhustaket i Sundsvall Foto: Region Västernorrland

Pollenmätningarna återupptas i Västernorrland

Publicerad

Nu återupptas pollenmätningarna i Västernorrland. Regionen har bestämt sig för att hantera uppdraget under denna säsong i väntan på en nationell samordning.

Mätningarna, och därmed de uppskattade prognoserna, stoppades i höstas efter oklarheter om ansvaret och betalningen. Pollenallergiker i hela norra Sverige blev utan prognoser. Efter det har de andra norrlandsregionerna återupptagit mätningarna och nu följer även Region Västernorrland samma spår.

Fälla på taket

En pollenfälla har installerats på taket till sjukhuset i Sundsvall och man räknar med att kunna starta mätningar redan under nästa vecka.

– De tusentals länsbor som är berörda av astma och allergi på grund av pollen har stor nytta av att mätningar görs. Det gäller faktiskt hela landet, och därför hoppas jag att pollenmätningar snart kan lösas med en nationell samordning och en satsning på moderna mätmetoder, säger Glenn Nordlund (S) i ett pressmeddelande.

Krav på regeringen

Pollenfällan är en kortsiktig lösning. Regionen ska hantera uppdraget under denna säsong. De fyra norrlandsregionerna har vänt sig till regeringen i en gemensam skrivelse för att få till en nationell samordning av landets pollenmätningar.

– Det känns glädjande att vi kunnat ordnat en tillfällig lösning för pollenmätningarna i länet. Det är en uppskattad och viktig tjänst som bidrar till att förenkla våra medborgares liv, säger Per Wahlberg (M).

Analys i Göteborg

Regionen har också inlett ett samarbete med Göteborgs Universitet, som ska svara för analyserna. Utbildning av personal som ansvarar för pollenfällan kommer nu att ske och enligt tillfrågad expertis är det platta sjukhustaket i Sundsvall en idealisk plats för pollenmätning.

– Att som pollenallergiker kunna planera sin medicinering och förstå varför man, har symptom, gör det extra viktigt att vi nu kommer i gång med egen mätning i länet. Att pollenmätningen samtidigt är en del av klimatövervakningen, gör att den på sikt borde vara ett solklart statligt uppdrag, säger Ingeborg Wiksten (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer