”Kan inte säga nånting om landets norra halva” – se hur prognosen kan komma att se ut Foto: SVT

SVT:s meteorolog om uteblivna pollenmätningarna: ”Vi är blinda för landets norra halva”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har SVT börjat rapportera om pollen i tv – men halva Sverige är inte med. SVT:s meteorologer tycker det är olyckligt att det inte kommer att mätas pollen i norra Sverige i år när regionerna inte längre vill betala. 

– Det är viktig information för många, men olyckligt även för oss. Man kan säga att vi är blinda för landets norra halva, säger Pererik Åberg.

Beskedet om att regionerna i de fyra nordligaste länen inte längre vill betala för pollenmätningar får konsekvenser.

Främst påverkas förstås människor med allergier som tidigare förlitat sig på rapporterna, men det påverkar även SVT:s meteorologer som normalt rapporterar om pollenförekomsten i hela landet. I år blir det annorlunda.

– Har man inga värden kan man inte göra nån prognos. Det är naturhistoriska riksmuseet som gör prognosen som vi delger, säger meteorolog Pererik Åberg.

Kan man inte rent statistiskt se när det pollenförekomsten kommer vara som värst?

– Det skulle man kunna, problemet är att temperatur och nederbörd spelar roll för pollen, även hur ljuset ligger. Väderprognosen ger en hel del information om vad som händer med pollen. Jag tycker det är viktigt att rapporten finns kvar, säger Pererik Åberg.

Se i klippet hur prognosen kan komma att se ut framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.