”Vi behöver titta över det här” – hör regiondirektören om att pollenmätningarna uteblir Foto: SVT

Inga pollenmätningar i norr i år – regionerna vill inte betala

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga pollenmätningar i norra Sverige i år. Därmed blir också allergiker i halva landet utan pollenrapport. Ingen av de fyra nordligaste regionerna vill betala – trots att de sett över beslutet från ifjol.

Beskedet om att pollenmätningarna i norr läggs ner kom redan i november förra året. Nu när säsongen drar igång har frågan varit uppe igen, men beslutet står fast.

– I år kommer vi inte kunna mäta pollen i den norra regionen. Orsaken är att den som hållit i detta gått i pension och att utrustningen, pollenmätarna och fållorna, är gamla och vi behöver förnya systemet, säger Tommy Svensson som är tillförordnad regiondirektör i Västerbotten.

Vill pröva vem som ska ha ansvaret

Den främsta orsaken är ändå att ingen av regionerna är villiga att betala, åtminstone inte innan det blivit tydligt vilka som ska bära ansvaret för mätningarna.

Mätningarna har de senaste åren finansierats av Region Västerbotten och Region Norrbotten tillsammans med ett bidrag från Naturhistoriska riksmuseet. Årskostnaden har legat på runt 130 000 kronor per län.

Nu har regionerna skickat en skrivelse till regeringen för att få besked om vem som ska bära ansvaret.

– Det är väldigt otydligt idag, säger Tommy Svensson.

”Nyttan är uppenbar”

När beskedet kom i november förra året skrev den nu avgående regiondirektören i Västerbotten, Kent Ehliasson, bland annat så här i ett mejlsvar om varför man inte vill finansiera fortsatta pollenmätningar.

När det gäller den ökade årliga kostnaden så är vi i dagsläget osäkra på nyttan och har valt att inte förlänga”.

Tommy Svensson säger nu till SVT att nyttan är uppenbar.

– Det har varit en bra service och ger nationellt en bra bild på hur pollennivåerna är, men igen, vi driver frågan vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.