Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara pappersarbete i Irak – här är allt digitalt” – hör Husham Hussein i Sundsvall om skillnaderna mellan att jobba som läkare i Irak och i Sverige. Foto: Pierre Ragnehag

Utländska läkare utbildas i Sundsvall – många köar för att få svensk legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som läkarbristen är stor sedan länge inom vården finns det personer i landet som har läkarutbildning men ännu saknar svensk legitimation. På en av Sundsvalls hälsocentraler finns nu en lösning.

Nu är det bara veckor kvar av praktiken för Husham Hussein. Han har jobbat som läkare i sitt hemland Irak och vill nu kunna jobba i sitt yrke även i Sverige.

Hälsocentralen Centrum i Sundsvall är sedan slutet av 2022 en utbildningshälsocentral för utlandsutbildade läkare. Där tar de emot tre personer som utför sin praktiska tjänstgöring samtidigt.

Det här är den första och enda utbildningen i Västernorrland av det här slaget, men tillhör en handfull av liknande utbildningar i landet.

Där får Husham och andra läkare som har utbildat sig i ett land utanför EU/EES göra en sex månader lång praktisk tjänstgöring. Det är det sista steget de behöver klara för att få legitimationen.

Språket det svåraste

– Vi kan göra en individualiserad plan för för hur det ska se ut, så det blir på bästa sätt, säger Marie Lindström, familjeläkare och handledare under praktiken.

– Det svåraste i början var språket, säger Husham Hussein, som bland annat jobbat med akutvård i Irak.

Husham ser många likheter i jobbet när han jämför med tiden i Irak, men också stora skillnader.

– Allt är digitalt i Sverige, i Irak krävde jobbet en massa pappersarbete, berättar han.

Upp till 200 patienter per dag.

Regelverk, riktlinjer och administration skiljer sig rejält. Men även patientflödet.

– Man kunde träffa 100 och 200 patienter per dag, men så är det inte här, konstaterar han.

Sex läkare per år kan man utbilda på Centrum under den handledda praktiken, och många står i kö.

Vid det senaste anmälningstillfället i våras inför höstens utbildning var det ett 50-tal ansökningar enligt Jonas Lindbäck, enhetschef på enheten för läkares utbildning och fortbildning på Region Västernorrland.

– Det visar väl att det finns ganska många läkare i Sverige som inte jobbar som läkare, säger Marie Lindström.

I klippet: Följ med till hälsocentralen och möt Marie Lindström och Husham Hussein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.