Fabriksruinen i Nyhamn söder om Sundsvall. Foto: Johan Israelsson

Prislappen för saneringen av gifterna i Nyhamn: 92 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Länsstyrelsen fastställt kostnaden för att sanera det förgiftade och farliga fabriksområdet vid Nyhamn söder om Sundsvall och en ansökan om statliga medel har lämnats in till Naturvårdsverket.

I den ansökan som nyligen lämnades in till Naturvårdsverket ansöker länsstyrelsen och Sundsvalls kommun om 74 miljoner i statliga medel för saneringen av det förgiftade området kring den nedlagda fabriken vid Nyhamn i Njurunda.

Totalt beräknas saneringen kosta 92 miljoner kronor under en fyraårsperiod varav SCA som bedrivit verksamhet på platsen kommer undan med att betala 18 miljoner.

För att bli av med de gamla miljösynderna ska restrerande 74 miljoner alltså betalas med skattemedel.

Dioxiner och arsenik

Området är kraftigt förorenat med bland annat höga halter av dioxiner och arsenik men även helt okända gifter. Hur snart saneringsarbetet kan sätta igång är i dagsläget oklart.

– I bästa fall under nästa år men än har vi ingen tidsplan, säger Sven-Åke Westman, projektledare på Sundsvalls kommun som poängterar att man först måste få klartecken för finansieringen från Naturvårdsverket.

Ytterligare sanering

Även ett intilliggande industriområde ska saneras till en kostnad som tidigare beräknats till cirka 45 miljoner kronor men till det projektet har man ännu inte lämnat in någon ansökan om statlig finansiering. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer