Klas Elfving, pressekreterare på CSN. Foto: CSN Jessica Gow/TT

Privatdetektiv jagar lånesmitare i USA

Uppdaterad
Publicerad

Centrala Studiestödsnämnden, CSN, har lyckats få tillbaka miljontalskronor från låntagare i USA. Nu intensifieras jakten – med hjälp av privatdetektiv.

Indrivningen av studielånsskulder har tagit till nya nivåer. Den som försöker gömma sig utomlands för CSNs indrivare, kan inte längre känna sig säker. Nu har myndigheten tagit hjälp av privatdetektiv för att spåra personer med stora obetalda studielånsskulder i USA. Det är personer med höga skulder, mellan en halv och en miljon kronor, som man intresserar sig för.

– Vi har ju större problem i utlandet än i Sverige och största problemen i USA. Och eftersom privatdetektiven har möjlighet att titta i andra arkiv än vad vi har, så det här ger ju nya möjligheter, säger Klas Elfving, pressekteterare på CSNs huvudkontor i Sundsvall.

Kontaktuppgifter

Samarbetet med privatdetektiven har varit framgångsrikt, enligt CSN. Det innebär att man fått kontaktuppgifter till 95 procent av fallen.

– Det här skapar bättre möjligheter att få in betalningar från de här personerna. En av låntagarna betalade efter en kontakt från oss sina förfallna årsbelopp på över 150 000 kronor, säger Magnus Berndtsson, avdelningschef på CSN.

Drygt sju miljoner

CSNs satsar stort på USA nu, eftersom myndigheten lyckats få till baka 7,6 miljoner kronor av låntagare i USA efter en prejudicerande dom i Kaliforninen för två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.