• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brita blev bortkopplad när hon försökte boka och telefonväxeln visste inget – ”Man blir ju frustrerad”. Foto: SVT

Region Västernorrland nedringda när äldre ville boka vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick många över 75 år det efterlängtade brevet om att boka vaccination mot covid-19. Men det gick det inte att boka någon tid på 1177, eller något annat av de möjliga alternativen heller. Sent på eftermiddagen meddelade regionen på sin hemsida att bokningssystemet hade havererat.

Brita Markström Åkerlund och hennes man hade liksom många andra gått och väntat på brevet från Region Västernorrland. Hon mötte upp brevbäraren i förmiddags och fick brevet direkt i handen.

 – Jag försökte boka en tid åt min man men det gick inte. Då ringde jag till regionens växel men där svarade de att de inte visste något. De visste inte till vem de skulle hänvisa till. De visste ingenting, förutom att det var många som ringde, säger Brita.

Driftstörningar

På regionens hemsida skriver man att det är på grund av driftstörningar i onlinebokningen.

 –  Vi är glada över att många vill vaccinera sig så detta är mycket olyckligt. Vi gör allt vi kan tillsammans med leverantören av systemet för att det ska åtgärdas så fort som det bara är möjligt, säger Karin Sellgren, projektledare för vaccin mot covid-19.

Vaccintillgång

Regionen skriver också att det just nu finns 1 700 vaccindoser att fördela. Det brev som gått ut för att välkomna gruppen som är 75 år och äldre har skickats till cirka 30 000 personer. Mer vaccin kommer successivt till länet, så i slutänden kommer alla vuxna som vill vaccinera sig att få sina doser.

 – Brist på vaccin och tekniska bekymmer är ingen bra kombination, konstaterar Karin Sellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet