Här tar polisen kvinnans pengar Foto: SVT

Prostituerad får tillbaka pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick hård kritik då de beslagtog en sexsäljande kvinnas pengar vid ett tillslag i Sundsvall. Nu ska pengarna betalas tillbaka.

I SVT:s Uppdrag granskning, härom veckan, visades när polisen konfronterade en man som köpt sex av en ung rumänsk kvinna på ett vandrarhem i Sundsvall. Tittarna fick också se då polisen beslagtog kvinnans pengar, betalningen för sexköpet. Just det fick hård kritik från bland annat uppropet #intedinhora.

Henrik Blusi, polisens förundersökningsledare menade då att polisen gjorde helt rätt.

– När det skett ett brott och någon har haft vinning av brottet så beslagtar vi pengarna, sa han till SVT Nyheter Västernorrland i måndags.

Han överlämnade till åklagaren att besluta om pengarna skulle förverkas eller återlämnas.

I dag har förverkandet hävts. Kvinnan ska få sina 1500 kronor tillbaka. Henrik Blusi säger sig inte förrän idag ha känt till den rättspraxis som gäller: att inte ta pengarna från den som har sålt sex.

Får ni tag i kvinnan så att pengarna kan lämnas tillbaka?

– Vi har ett telefonnummer och en adress. Vi hoppas att vi får tag i henne, säger Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.