Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir några månaders förskjutning som det ser ut i nuläget. Hur det påverkar på totalen för hela processen är svårt att säga just nu, säger PTL:s företrädare Andreas Hamrin. Foto: PTL

PTL:s industriplaner i Torsboda säkerhetsgranskas – beräknas ta flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en formell säkerhetsgranskning av PTL:s industriplaner i Torsboda, meddelar Andreas Hamrin, talesperson för PTL i Sverige i ett mail.

Granskningen beräknas ta flera månader, vilket kommer att leda till förseningar i Torsboda.

Inspektionen för strategiska Produkter har nu efter en inledande undersökning bestämt sig för att gå vidare och genomföra en säkerhetsgranskning av Torsbodaetableringen.

Vad innebär beskedet i nuläget?

– Det innebär att vi kommer att få bistå Inspektionen av Strategiska produkter med att svara på de frågor det har så de kan genomföra granskningen så snart som möjligt, säger Andreas Hamrin, talesperson för PTL, till SVT.

Inte överraskad

Blev du överraskad av beskedet?

Industrisatsning i Torsboda

– Nej, det skulle jag inte säga eftersom tillverkningen av anodmaterial omfattas av den nya lagstiftningen. Dessutom är tröskeln satt väldigt låg för att inleda en granskning. menar Andreas Hamrin som säger att inte heller PTL:s ledning är överraskad av beskedet.

– Det blir några månaders förskjutning som det ser ut i nuläget. Hur det påverkar på totalen för hela processen är svårt att säga just nu, fortsätter Andreas Hamrin.

Kommunerna informerade

Även de berörda kommunerna, Sundsvall och Timrå har fått besked om ISP:s beslut att inleda en säkerhetsgranskning av Torsbodaetableringen.

ISP har granskat totalt 577 anmälningar sen den nya säkerhetslagen trädde i kraft i slutet av förra året, och av dessa har bara 14 lett till beslut om säkerhetsgranskning. Torsboda är alltså en av dessa 14.

I klippet kommenterar Andreas Hamrin beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet