• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

18-åringen drabbades av en massiv blödning efter hans mjälte sprucket – och operationen som till slut genomfördes gjordes för sent för att rädda hans liv. Utredningen kring dödsfallet skulle ha varit klar redan i slutet av mars, men först nu har den blivit klar. Foto: Arkivbild, SVT

Flera felbeslut bakom 18-årings död på Sollefteå sjukhus – utredningen om dödsfallet klar

Uppdaterad
Publicerad

I höstas avled en 18-årig ung man hastigt efter att ha tagits in på Sollefteå sjukhus. Nu är den interna utredningen kring händelsen klar, och i den konstaterar man att 18-åringen dog till följd av en rad misstag och felbedömningar.

”Det finns flera undvikbara felhändelser i vårdkedjan”, slår utredningen fast. Fallet klassificeras som allvarlig vårdskada.

18-åringen kom in till akutmottagningen på Sollefteå sjukhus i höstas efter en längre tid med halsont, och han hade även drabbats av körtelfeber.

På akuten gjordes den första felbedömningen när man trodde att den unge mannen drabbats av blodförgiftning.  När hans tillstånd snabbt blev värre fördes han till intensivvårdsavdelningen.

Först senare ställdes rätt diagnos, men då var tillståndet så dåligt att det inte var möjligt att transportera 18-åringen vidare för operation. 

Sprucken mjälte

Patienten visade sig ha drabbats av en mycket allvarlig komplikation av körtelfeber som medför en massiv blödning – mjälten hade helt enkelt gått sönder.  En kirurg tillkallades från ett annat sjukhus och 18-åringen opererades blixtakut, men då gick hans liv inte att rädda.

I utredningen slås fast att ”det är möjligt men inte säkert att dödsfallet kunnat undvikas”.

Utredningen pekar bland annat på att belastningen på akuten var hög när 18-åringen kom in och att tillräckligt bra rutiner för en första bedömning, triangering, saknades.

Att den ansvarige läkaren inte upptäckte den spruckna mjälten i tid innebar att operationen gjordes för sent, konstaterar utredaren.

Händelsen anmäld till IVO

Vissa åtgärder på sjukhuset har vidtagits, men fler behövs, enligt utredningen och pekar på att den allra första bedömningen på akutmottagningen måste göras i en tidigare skede än som blev fallet med 18-åringen.

Dessutom måste rutinerna för kontakter med jourhavade kirurg eller en kirurgspecialist på andra sjukhus i länet förbättras.

Region Västernorrland har anmält händelseförloppet till IVO, Inspektion för vård och omsorg. Bland annat för att få svar på om åtgärderna man vidtagit är tillräckliga.

Nedan: Hör hur händelsen orsakade politiska reaktioner i mars i år:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helt olika uppfattning; Pia Lundin, Sjukvårdspartiet, kräver åtgärder efter 18-årings död på Sollefteå sjukhus. Glenn Nordlund (S), vill invänta svaren från den medicinska utredningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.