Foto: Örjan Leek

Räddningstjänsten: ”Vi har ringat in det mesta av oljan”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens och nattens väderutveckling har varit gynnsam i arbetet med att begränsa spridningen av dieselutsläppet i havet kring Härnösand.

Men när det ljusnade på torsdagsmorgonen upptäcktes att en del av utsläppet smitit förbi de utlagda länsarna i nordlig riktning.

– Det är ofrånkomligt. Men det mesta har vi lyckats ringa in, säger räddningstjänstens inre befäl Henrik Cedergren till SVT.

Under onsdagskvällen och natten vände vinden på ett för saneringsinsatsen gynnsamt sätt.

– Det gjorde att vi kunde ringa in det mesta av utsläppet med de länsar vi lagt ut, som i en strut, säger Henrik Cedergren.

Länspumpande av utsläppet påbörjades redan under onsdagskvällen och det fortsätter under torsdagen.

– Vi har redan fått upp en hel del. Men vi har också sett att det smitit ut en del förbi länsarna som bland annat flutit upp på stränder i området, säger Henrik Cedergren.

På torsdagsmorgonen såg SVT:S frilansmedarbetare på plats, Örjan Leek att ett bälte av diesel och olja drev i nordlig riktning mot Vägnölandet.

Klumpar längs stränderna

Enligt uppgifter hade delar av utsläppet nått Hemsön vid lunchtid.

Det som kommit ut från värmeverket via den felande oljeavskiljaren tycks vara både diesel och olja. På bland annat Härnöns norra stränder finns både diesel och kletiga oljeklumpar.

– Vi vet inte exakt vad det är ännu, men i en oljeavskiljare fastnar ju lite allt möjligt av olika petroleumprodukter.

Vilken är den senaste bedömningen av utsläppets storlek?

– Väldigt svårt att säga. Men mellan tre och fem kubikmeter tror vi.

Strandsanering

Enligt räddningspersonal som SVT pratat med ute på fältet k-a-n det handla om betydligt mer.

Hur allvarligt är det här?

– Svårt att säga ännu. Vi har redan lyckats fånga in det mesta av det som släppts ut, även om en del alltså smitit ut på något ställe. Det är ofrånkomligt i sådana här fall. Men det som flutit iland på stränderna måste tas bort så snart som möjligt. Det är en av många saker som vi ska diskutera i dag när vi drar upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet, säger Henrik Cedergren.

Under torsdagsförmiddagen hölls ett samverkansmöte för planeringen av det fortsatta saneringsarbetet. Där deltog räddningstjänsten, Kustbevakningen, Länsstyrelsen och Härnösands kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.