Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Borgh, verksamhetschef Kramfors kommun Foto: Peter Nässén/SVT

Räddningsskolan på Sandö skulle läggas ned – räddas i sista stund

Publicerad

Före helgen fick personal och elever på Räddningsgymnasiet på Sandö besked att utbildningen skulle pausas i väntan på att utbildningen görs om. Men när SVT träffade verksamhetschefen på Kramfors kommun på tisdagen kom plötsligt ett nytt besked.

2011 förlorade Räddningsgymnasiet sitt riksintag och därmed försvann en stor del av elevunderlaget. Sedan dess har Kramfors kommun gjort två försök att blidka Skolverket för att få tillbaka riksintaget, men mötts av kalla handen.

– Därför har man från politikens sida tittat på det här och sagt att vi måste ändra utformningen av programmet så att vi kan få tillbaka riksintaget säger Cecilia Borgh, verksamhetsansvarig på Kramfors kommun.

Kommunen backade

Utbildningen är alltså för dyr med för få elever i nuläget. I fredags fick därför personalen besked om att intaget till räddningsgymnasiet skulle pausas under tiden man utredde hur en ny utbildning behöver se ut för att få Skolverkets godkännande. Ett besked som gjorde både personalen och elevernas föräldrar upprörda.

– Vi har därför lyssnat på medarbetarnas synpunkter och dom var kloka, så därför kör vi ett år till, men utbildningen kommer inte att fortsätta om vi inte kan få ett godkännande av skolverket säger Cecilia Borgh.

Hör Cecilia Borgh berätta om Räddningsgymnasiets framtid i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.