Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flytvästar används inte

Räddningstjänsten larmar efter många drunkningstillbud: Folk använder inte flytväst

Uppdaterad
Publicerad
Vid tre drunkningar och ytterligare 16 drunkningstillbud som räddningstjänsten i Medelpad larmats om i år saknades flytvästar i samtliga fall. Med flytvästar hade utgången varit en annan, det menar räddningstjänsten som nu slår larm om avsaknaden av säkerhetsutrustning efter ovanligt många tillbud.

Antalet drunkningsolyckor och drunkningstillbud har ökat markant i år, enligt Räddningstjänsten i Medelpad som med stor oro konstaterar att folk inte använder flytväst i den omfattning de borde.

– Vid de tillfällen där vi blivit larmade är det ingen som haft flytväst på sig, säger Mattias Andersson på Räddningstjänsten i Medelpad som sammanställt statistik över de tillbud som skett i Medelpad.

Skillnaden mellan liv och död

Totalt handlar det om 19 tillfällen, varav tre med dödlig utgång.

– I samtliga fall hade en flytväst gjort skillnad, det är skillnaden mellan liv och död, menar Mattias Andersson.

Bara under juni har fyra personer drunknat i Västernorrlands län, en av de drunknade personerna var utrustad med flytväst men vid minst två av fallen saknades flytväst.

Dödssiffran kunde varit högre

Enligt räddningstjänsten kunde dödssiffran dessutom varit ännu högre. Senast förra helgen räddades fyra ungdomar tursamt av en privatperson mitt i natten efter att ungdomarnas båt sjunkit i Indalsälven. Vattnet var strömt och ingen av ungdomarna hade flytväst.

– Jag tror att det var helt avgörande att personen gjorde det han gjorde, annars hade vi haft dödsfall där, säger Mattias Andersson som vill lyfta fram allmänhetens insatser.

Allmänhetens insatser avgörande

Mattias Andersson berättar att av de 16 tillfällen där räddningstjänsten fått larm om nödställda har fyra tagit sig i land själva, i övriga fall har de räddats av räddningstjänsten eller privatpersoner.

– I flera fall har allmänhetens insatser varit helt avgörande, där hade vi inte hunnit fram, konstaterar Mattias Andersson som inte nog kan påtala behovet av flytväst när man är ute på vattnet.

– Även en fin sommardag är vattnet kallt och flytväst avgörande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer