Foto: arkivbild/SVT

Räddningstjänsten uppmanar – förbered dig för storm i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Ta det lugnt i trafiken och förankra lösa föremål, uppmanar räddningstjänsten med anledning av stormen Mats som väntas dra in över länet under söndagseftermiddagen och kvällen.

SMHI har utökat stormvarningen att gälla större delen av Norrland. Vindarna tilltar från väster och når först fjällen för att sedan gå vidare ut mot kusten. I Västernorrland väntas ovädret kulminera med stormbyar under kvällen, främst gäller stormbyarna Ångermanland. SMHI:s klass 2-varning gäller även kusten.

Vid 17-tiden på söndagen hade de hårda vindarna börjat märkas i västra Ångermanland och Medelpad.

Polisen uppmanar trafikanter att välja en annan resdag om det är möjligt. Polisen befarar trafikproblem som följd av vädret i kombination med att sportlovsfirare reser till eller från fjälltrakterna.

Länsstyrelsen i telefonmöte

Länsstyrelsen i Västernorrland har höjt beredskapen och har ett telefonmöte med räddningstjänsterna i länet under eftermiddagen.

– Det är svårt att bedöma situationen. SMHI varnar för stormbyar men situationen kan snabbt förändras och vi kommer att hålla kontakt med kollegorna i Jämtland för att bedöma läget. Jämtland nås ju av det hårda vädret före oss, säger Lars Rydstedt, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Konkreta råd inför ovädret

Räddningstjänsten i Medelpad har också gått ut med några konkreta råd till allmänheten:

* Se till att inga lösa föremål kan dras med i vindbyarna.

* Ta det lugnt i trafiken, stanna om möjligt hemma.

* Följ SMHIs väderprognoser och nyhetsläget i radio och TV.

Varningen för Västernorrland gäller stormbyar på upp till 25 m/s. En klass 2-varning utfärdas när SMHI bedömer att väderläget kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.