Foto: Räddningstjänsten Höga kusten-ÅdalenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Räddningstjänstens båt saboterad – stannade ute på havet

Uppdaterad
Publicerad
När räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen skulle göra en rutinmässig test av en brandbåt i Härnösand stannade motorn och båten började driva ut mot havet med hela styrkan ombord, båten hade saboterats.
– Hade det blivit ett larm hade vi inte haft någon personal, konstaterar styrkeledaren Andreas Åström.

Räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen testar rutinmässigt den sex meter långa brandbåten varje lördag men den här gången gick det inte bra. När båten kommit en bit ut på vattnet stannade motorn.

– Någon hade skurit av tre bränsleslangar och hälften av den diesel som tanken rymmer var borta, berättar styrkeledaren Andreas Åström.

Började driva till havs

Hela styrkan som var i tjänst var fast på båten som började driva ut mot havet. Andreas Åström som själv var kvar på land försökte förgäves få hjälp, bland annat genom att ringa SOS Alarm.

– Brandmännen var inte i fara men hade det blivit ett larm hade vi inte haft någon personal att skicka, konstaterar han.

Räddades av privatperson

Till sist dök en privatperson upp och kunde bogsera båten in till land. Andreas Åström är bekymrad över sabotaget.

– Det är klart att man blir irriterad, vi har ju skaffat båten för att kunna göra insatser. De som gjort det här förstör för alla inklusive sig själva, konstaterar han.

Nu har man tvingats ta upp båten för att laga skadorna och händelsen har polisanmälts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer